مصاحبه مطبوعاتی دکتر غلامحسین طهماسبی، قائم مقام محترم سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی
1397-03-29
مصاحبه مطبوعاتی دکتر غلامحسین طهماسبی، قائم مقام محترم سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی

دکتر غلامحسین طهماسبی قائم مقام سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی:

برگزاری سومین کنفرانس ملی پدافند غیرعامل در بخش کشاورزی  فرصت خوبی برای جلوگیری از تهدیدات تعمدی در کشور است

دکتر غلامحسین طهماسبی قائم مقام سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی در نشست خبری با حضور رسانه ملی و نشریه های تخصصی دوشنبه 28 خرداد ماه جاری با موضوع برگزاری سومین کنفرانس ملی پدافند غیرعامل در بخش کشاورزی  اهداف این کنفرانس را تشریح کرد. وی با اشاره به اینکه  ، اهداف برگزاری این کنفرانس دو روزه که روزهای  11 و 12 تیرماه سال جاری در مرکز آموزش امام خمینی (ره) درکرج برگزار می شود را شناخت عوامل مخرب دربخش کشاورزی نام برد.  و حضور  مدیران و کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی و ارائه مقالات تخصصی را در این کنفرانس  تشریح کرد.

      دکتر طهماسبی پدافند غیرعامل یا اقدامات غیرنظامی که در هر کشوری برای جلوگیری از تهدیدات تعمدی و کاهش آسیب پذیری کشور صورت می گیرد آن را برای امنیت غذایی در کشور بسیار ضروری دانست و یاد آورشد.:  پدافند غیرعامل در کشور ما با دستور مقام معظم رهبری و مسوولیت سازمان پدافند غیرعامل در حوزه های مختلف برای کاهش آسیب پذیری کشور در مقابل تهدیدات تعمدی بوجود آمده است. این  تهدیدات در تمام دنیا می تواند مطرح باشد و موضوعی غیر از تهدیدات امنیتی و حوزه های نظامی است که بخشی از آن مربوط به تهدیدات زیستی و امنیت غذایی کشورها است که ما در وزارت جهاد کشاورزی به دلیل اهمیتی که بخش کشاورزی کشور در تولید پایداری محصولات کشاورزی دارد، یک کمیته پدافند غیرعامل به ریاست شخص وزیر جهاد کشاورزی تشکیل شد و در پی آن، مسوولیت ها به  معاونان ایشان و مستقیما به آقای دکتر زند معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی محول گردیده است.

 

وی شروع فعالیت های پدافند غیر عامل در سازمان تحقیقات را از دی ماه سال 96 عنوان داشت و  افزود: در طی جلسات مختلفی تصمیم گرفته شد تا سومین کنفرانس پدافند غیرعامل در بخش کشاورزی در تیرماه 97 برگزارشود. دکترطهماسبی ضمن بیان اینکه در بخش کشاورزی مسوولیت امنیت غذایی کشور برعهده  وزارت جهاد کشاورزی گذاشته شده است بیان داشت: با توجه به اینکه بخش عمده ای از تولید ناخالص کشور و بخش قابل توجهی از اشتغال زایی در این بخش متمرکز می باشد و امکان دارد این بخش برای تهدیدات تعمدی مورد توجه دشمن باشد لذا باید آمادگی کافی را برای مقابله با تهدیدات داشته باشیم و کمیته مزبور در این راستا حرکت می کند و تلاش  همکاران ما در کمیته این است که بتوانیم با کاهش آسیب پذیری در بخش کشاورزی، امنیت غذایی داشته باشیم. همچنین تهدیدات زیستی که در کشورمان ممکن است مطرح باشد بخشی به تهدیدات زیستی انسانی مربوط است که دولت محترم و وزارت بهداشت عهده دار جلوگیری از آن هستند و بخشی دیگر به تهدیدات زیستی و تولید غذایی و محصولات کشاورزی می تواند مطرح باشد که وزارت جهاد کشاورزی این بخش را دنبال می کند.

 

قائم مقام سازمان با اشاره به دو حوزه از تهدیدات یعنی حوزه دام و حوزه گیاهان، به سازمان های متولی امر در وزارت جهاد کشاورزی یعنی سازمان حفظت نباتات و سازمان دامپزشکی اشاره کرد و افزود: سازمان حفظ نباتات در بخش تولیدات گیاهی وظیفه  مقابله با تهدیدات زیستی طبیعی را عهده دار است اما بدون تردید در مورد تهدیدات تعمدی نیز باید آمادگی لازم را داشته باشد. همچنین  در حوزه دام سازمان دامپزشکی در کنار تهدیدات طبیعی، تهدیدات تعمدی بخش دام کشور را رصد و دنبال می کند. از مباحث دیگر موضوع ذخایر ژنتیکی است که با توجه به تغییرات اقلیمی که تهدیدی برای تولیدات کشاورزی در دنیا است و در آینده نه چندان دور بحران آب و بحران گرمایش زمین مشکلات عدیده ای را برای کشور ایجاد خواهد کرد،  نیاز داریم بتوانیم در بخشهای گیاهی، دامی و آبزیان تنوع ژنتیکی لازم را برای مقابله با بحرانهای پیشرو داشته باشیم. بنابراین  تنوع ژنتیکی در بانکهای ژنتیکی گیاهی، دامی و آبزیان حتی بانکهای ژن میکروبی ما در موسسه ها و مراکز مختلف بسیار حساس و مهم هستند و ما باید ضمن حفظ  آنها،  تلاش نماییم  نسخه جدید از هرکدام از بانکهای کشاورزی در جای امن دیگری بوجود آوریم تا در صورت نیاز برای ایجاد ارقام و نژادهای جدید از این بانکهای ژن کمک بگیریم. این امر بخصوص در مورد نژادهایی بومی که طی میلیونها سال با شرایط طبیعی کشور سازگار شده اند و برای بوجود آوردن ارقام جدید باید از آنها کمک گرفته شود، بسیار مهم می باشد. در همین راستا، وظیفه مهم حفظ و حراست این ذخائر، در وزارتخانه طی برنامه ای خاص برنامه ریزی شده است.

قائم مقام سازمان با تشریح آموزشهای مدیران در وزارت جهاد کشاورزی بیان داشت: طی سالهای گذشته در وزارت جهاد کشاورزی اقدامات خوبی در 32 استان در سه سطح آموزش مدیران ارشد، مدیران میانی و کارشناسان در بخش پدافند غیرعامل انجام شد تا بتوانیم بخوبی در موضوع تهدیدات مقابله لازم را داشته باشیم.

 

همچنین پس از فراخوان کنفرانس که اعلام شد در طول چندماه تعداد 352 مقاله در کمیته علمی دریافت و  در حوزه های مختلف داوری لازم بر روی آنها صورت گرفت و نهایتاً تعداد 38 درصد  از مقالات دریافتی پذیرش شد. طی کنفرانس پیشرو تعداد 6 درصد از مقالات در قالب سخنرانی های علمی و 32 درصد در قالب پوسترهای علمی در تاریخ 11 تیرماه 97 در مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) کرج ارائه می گردد.  ما  امیدواریم در این رویداد شاهد جدیدترین نتایج تحقیقاتی همکاران محقق و کارشناسان باشیم و سپس در روز 12 تیرماه طی برگزاری کارگاه آموزشی در حوزه­های گیاهی، دامی و حتی سایبری آموزشهای لازم به علاقمندان داده  شود.

وی در رابطه با  قرنطینه گیاهی و ارتباط آن با  وظائف سازمان حفظ نباتات و موضوع بیوتروریزم  در بخش کشاورزی بیان داشت:  در طول سالهای گذشته و ورود عوامل مختلف شاهد هستیم بیماری های جدیدی به کشور منتقل شده است اما اینکه تهدیدات تعمدی وجود داشته با قاطعیت نمی توان اشاره داشت. اما چه قبل و چه بعد از انقلاب اسلامی در بعضی موارد این احتمال وجود دارد بنابراین تمام تلاش های ما باید این باشد که در تهدیدات زیستی از ورود عوامل بیماری زا جلوگیری نماییم. این موارد شامل بخش دامی توسط سازمان دامپزشکی و موارد گیاهی توسط سازمان حفظ نباتات کشور می باشد و کشورما در این زمینه به  تقویت سیستم قرنطینه نیاز دارد.

  دکتر طهماسبی در رابطه با حمایت از کالای ایرانی و خودکفائی کشور در زمینه تجهیزات کشاورزی ابراز داشت: سیاست وزارت جهاد کشاورزی و تمام تلاش های ما در  بخش کشاورزی  بر روی دستیابی به تکنولوژی های نوین برای ارتقاء امنیت غذایی متمرکز است. همچنین در زمینه تجهیزات کشاورزی و با توجه به شرایط  کشور که امکان جلوگیری از ورود تجهیزات به داخل کشور می رود ما سعی داریم از تولید داخل حمایت نموده و توجه مسوولان وزارت جهاد کشاورزی و بهره برداران را استفاده از تجهیزات با کیفیت داخل جلب نماییم.

 

        قائم مقام سازمان با اشاره به ورود انواعی از بذرها و یا نژادهای جدید دام به کشور بیان داشت: یکی از کارهای خوبی که در مسافرتهای خارجی صورت می گیرد پرسشنامه هایی است که هر فرد در آن بیان می دارد که چه چیزهایی وارد کشور مقصد می نماید این موضوع برای جلوگیری از واردات موارد دامی مانند ملکه زنبور عسل و یا بذور جدید بسیار ضروری است. در کشور ما نیز باید این موضوع تقویت شود و البته قانونی برای جلوگیری از واردات بی رویه در این زمینه وجود دارد که باید بطور کامل اجرا گردد و از این طریق عواملی که تهدیدات زیستی را بدنبال دارد شناسایی و خنثی نماید. البته محققان ما توانسته اند با معرفی ارقام مناسب چه دامی و چه بذور در زمینه شرایط جدیدی که منطقه با آن درگیر است مانند خشکسالی،  بحران آب،  گرمایش کره زمین و تغییرات اقلیمی قدم های موفقی بردارند و از سال های قبل با شروع تحقیقات  واریته های جدیدی که مقاوم به گرما و کم آبی هستند معرفی نمایند و  اما اینکه برای مثال خشکسالی و کنترل بارندگی به شکل تعمدی در کشور ایجاد شده باشد گزارش و اخبار کافی وجود ندارد.

     دکتر طهماسبی با توضیح در مورد کنفرانس ملی پدافند غیرعامل در بخش کشاورزی  در سال 89 و 90 کنفرانس سال جاری را سومین کنفراس برشمرد که با هدف  تبادل نظر علمی و دقیق بین کارشناسان و محققان علمی وزارت جهاد کشاورزی انجام می گیرد و از این طریق ضمن افزایش اطلاعات همکاران در حوزه های مختلف گیاهی، دامی، آبزیان برای جلوگیری از تهدیدات تعمدی و کاهش آسیب پذیری کشور تلاش شود قدم های موثری برداشته شود.